BIZTONSÁGI BOROTVÁK


A cserélhető pengés, vagy más néven biztonsági borotvák.  

A biztonsági borotva kifejezést először egy 1880-ban benyújtott szabadalomban használták. A fő cél a biztonsági borotva létrehozásakor az volt, hogy a kisebb penge kiállás biztonságosabbá tegye a borotválkozást. A biztonsági borotváknak három fő típusa létezik, melyeket az alábbiakban mutatunk be.

 

Single edge (SE) borotvák

Az első cserélhető pengés borotvák ilyenek voltak. Lényegében egy borotvakés pengéjét szerelték egy készülékbe, ami nem engedett nagy pengekiállást, így biztonságosabbá vált a borotválkozás. A pengét az élezéséhez azonban ki kellett venni a készülékből.

 A single edge biztonsági bortvák ma is gyártott változatainál már nincs erre szükség, úgyanúgy cserélhetőek a pengék mint a mindenki számára ismert "zsilettpengés" borotváknál. Az SE borotvák elterjedsége nem számottevő, de szűk kören még ma is használják ezeket a borotvákat.

Biztonsági borotva - single edge biztonsági borotva

Double edge (DE) borotvák

1895-ben King C. Gillette agyából pattant ki a mindkét oldalán használható, hajlítható borotvapenge ötlete. 1901-ben megalapította a American Safety Razor Company-t. Hosszas fejlesztések után sikerült előállítani a megfelelő pengét és sikerült beindítani a sorozatgyártást is. Így jött létre a ma is használatos és doble edge biztonsági borotva.

A DE borotvák két fő típusa a nyitott fésűs (open comb - OC) és a zárt fésűs (closed comb - CC). Az OC borotvák a hosszab, míg a CC borotvák a rövidebb arcszőrzet eltávolítására alkalmasabbak.
Egyszerűségük és könnyű tisztíthatóságuk miatt ezek váltak a legnépszerűbbekké.

Az idők folyamán több típus is megjelent ezekből a borotvákból. Alapvetően a penge befogása ami változott, de vannak több fokozatban állítható borotvák is. Ezekkel beállítható hogy mennyire legyen alapos (agresszív) a borotválkozás.

Az állítható borotvák általában TTO (Twist to open) pengebefogással rendelkeznek.

biztonsági borotva - double edge biztonsági borotva

Shavette

Ez a típus örökölte a borotvakések formáját, de a vágóél nem a penge anyagából lett kialakítva, hanem egy behelyezhető penge végzi a munkát. Elsősorban borbélyműhelyekben használják de alkalmas otthoni használatra is. A penge kiállás miatt ez is biztonsági borotvának számít de kezelése nagyon hasonlít a borotvakésekéhez.

binztonsági borotva - shavette

Biztonsági borotvák a wetshaving.hu kínálatában!