HOGYAN BOROTVÁLKOZZ? - A BOROTVÁLKOZÁS MENETE

 

 

Miután megfelelően előkészítettük a szőrt és az arcbőrt, valamint a kedvenc borotvánkat, nekiláthatunk a borotválkozáshoz! Akármilyen borotvakészüléket használsz, az alábbi dolgokra mindig figyelj oda:

Ne siess! Ez nem lóverseny, ha kapkodsz könnyen megvágod magad.

Ne nyomd! A sokpengés borotvákkal ellentétben sem a double edge biztonsgi borotvákat, sem a borotvakéseket nem szabad erősen, nyomni mert azonnal megvágja az arcbőrt. Csak érzéssel!

A bőr legyen feszes! A borotvált bőrfelület lehetőleg legyen mindig feszes, de ne túlságosan mert úgy nagyon visszavághatja a szőrt a penge és a szőrszál vége becsúszhat a bőr alá ami később irrtációt okozhat!

A borotva legyen éles és tiszta! Úgy gondoljuk, ez nem szorul bővebb magyarázatra - éeltlen borotvával nem lehet borotválkozni!

A borotvát csak a pengére merőlegesen húzd a bőrön! Ugyanis az élre párhuzamos mozgásnál a borotvapenge azonnal vág - és mondanunk sem kell, hogy nem csak a szőrt vágja el!  

Ügyelj a szögekre és a pengeállásra! Az ideális szög 30 fok a bőrfelülethez képest. Ez változhat a különböző irányoknál (WTG, XTG, ATG - később kielemezzük mit is jelentenek ezek a rövidítések), de alapvetően ezt igyekezzünk tartani! Sok gyakorlás után érezni fogjuk, hogy mikor mekkora szöget használjunk.

Használj jó minőségű eszközöket! A borotválkozás során érdemes mindig a legjobb minőséget használni mindenből. Mégiscsak az arcunkról van szó. Ha egy szappan, vagy after shave irritációt okoz, akkor ne használjuk többet. Próbáljunk ki egy másik márkát.

 

Pre shave készítmények használata

Ezeket a készítményeket a szappan felvitele előtt használjuk és hagyjuk az arcbőrön néhány percig hogy kifejthesse a hatását. A Pre shave krémek használatának legfőbb célja a bőr és arcszőrzet felkészítése a borotválkozásra.

Nézd meg a kínálatunkban megtalálható, minőségi pre shave termékeket.

 

 

A borotvaszappan / borotválkozási krém felvitele

Erre a célra legalkalmasabb a borotvapamacs, mellyel bővebben itt foglalkozunk. Az arcunkra többféleképpen vihetjük fel a borotvaszapan vagy borotválkozási krém-habot.

Fontos hogy az arcunkon alaposan pamacsoljunk legalább két percig. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a szőrt megfelelően körülvegye a szappan, és a bőrünknek is szüksége van rá hogy megfelelő vérbőség alakuljon ki és a pórusok is kinyíljanak. Ennek hatására a szőrszálak jobban kiemelkednek, ezáltal alaposabb és könyebb lesz a borotválkozás.

Az egyik módszer hogy egy erre alkalmas borotválkozási edényben kikeverjük a megfelelő állagú habot és onnan visszük fel az arcra. Ezt sokan kedvelik és több előnye is van. A hab készítése közben könnyebb beállítani a megfelelő vízmennyiséget és látjuk hogy milyen a hab állaga. A másik komfortérzetet növelő tényező, hogy a tálkát meleg vízzel előmelegíthetjük, így az edényben képződött hab is meleg lesz ami kellemessé teszi a borotválkozást. Léteznek olyan borotválkozási edények is, melyekbe beletölthetjük a forró vizet, ami a habot az egész borotválkozás alatt melegen tartja.

Nézd meg a kínálatunkban megtalálható borotválkozási edényeket!

A másik kedvelt módszer az arcon habosítás. Itt a szappant felvisszük a pamacsra, majd az arcunkon képzünk habot belőle. Ennek az az előnye, hogy nem tudjuk a pamacsolási időt lecsökkenteni, mert nem lesz megfelelő a hab.
A harmadik módszert általában ritkán alkalmazzák. Ilyenkor a szappant vagy krémet közvetlenül az arcra kenik fel és ott képeznek habot a pamaccsal - mivel a szappanok állaga általában tömörebb szárazon, ezért ez a módszer borotválkozási krémek használatával jóval egyszerűbb.

Nézd  meg a kínálatunkban található borotvaszappanokat!

Nézd meg a kínálatunkban található borotválkozási krémeket!

Miután felvittük a habot, elkezdhetjük a borotválkozást.

 

Borotválkozás borotvakéssel

Hagyományos borotválkozásnál általában több körben borotválkozunk. Az hogy milyen a borotválkozás iránya, általában az arcszörzet növekedési irányával jelölik. Három ilyen jelölést használunk:

WTG (with the grain) - ami a szőr növekedésével megegyező irányt jelenti. Kezdők számára az első borotválkozáspk alkalmával ez az ajánlott irány. Ez mondható a legbiztonságosabbnak, azonban ez az egyetlen irány, amely nem hoz tökéletes borotválkozási végeredményt.

XTG (across the grain) - ez a szőr növekedésével keresztben történő borotválkozás, mely a WTG-vel szemben már jóval simább és jobb minőségű borotválkozásit eredményez.

ATG (against the grain) - A szőr növekedésével szembeni irány. Ez a legveszélyesebb. A kés itt ütközik a legnagyobb ellenállásba, így könnyen megszaladhat ami sérülésekhez, vágásokhoz vezethet. Ezt az irányt csak akkor kezdjük gyakorolni ha az előző kettő már biztosan megy. A megfelelő tapasztalattal történő ATG borotválkozás finom és tökéletes borotválkozási eredményhez vezet.

Fogjuk meg a borotvakést a képen látható módon. Tartsuk stabilan és keressük meg hogy hol a súlypontja.  

 

 

Ha megtaláltuk kezdjük meg a borotválkozást a barkó alatti részen. Ellentétes kezünkkel nyúljunk át a fejünk felett és a bőrt húzzuk fel a fejtető irányába. Ezáltal a bőr az arc ezen oldalán feljebb csúszik és feszes lesz, valamint az állvonalon lévő bőrfelület is feljebb kerül. Így könnyen leborotválhatjuk WTG irányban. Kezdjük el a borotválást apró mozdulatokkal.

Ne húzzunk egyszerre nagyobbat, inkább több kisebbet, visszatérve a már borotvált felülethez. Így lesz a legalaposabb a végeredmény és nem hagyunk ki bőrfelületet. A Ezeket a mozdulatokat végezzük el mindkét oldalon. Igen, bal és jobb kézzel is. Ezt a metódust kövessük a továbbiakban az arc többi részén. A gyakorlás segítséget nyújt ebben, de idővel úgyis kialakul a megfelelő technika. Erre nincs olyan recept ami indenkinek megfelel, hiszen nincs két egyforma arcberendezés.

Fontos hogy hagyjunk időt magunknak a borotválkozásra. Általában száz borotválkozás után állnak be a mozdulatok olyan szintre hogy magabiztosan borotválkozunk. Nem kell aggódni, az elején nem nagyon vágja meg magát senki. Sebesülések akkor történnek ha elkezdünk magabiztosabban borotválkozni. Ha a WTG kör már biztosan megy, akkor elkezdhetünk kisérletezni a többi iránnyal és a szögek változtatásával.  

Mindig tiszteld borotvakésed, mert figyelmetlenséged megbünteti!

 

Nézd meg a kínálatunkban található borotvakéseket és shavetteket!

 

Borotválkozás DE (double edge) borotvával

A módszer és az alapvetések ugyanazok mint a borotvakéses borotválkozásnál. Ebben az esetben a borotva tartása és a megfelelő borotválkozási szögek megtalálása alakul másképpen. Ez készülékenként és egyénenként változik. Általában DE borotvával nem érhető el az az alaposság mint késsel, de a patronos borotváknál jobb és irritáció mentesebb végeredményt biztosít.  Az alábbi képek segítséget nyújtanak a helyes tartás megismerésében.
Kezdjük a borotválkozást a barkó alatt, a másik kezünkkel a fejtető felé húzva az arcbőrt. Próbáljuk megérezni, hogy a borotva mikor dolgozik a legoptimálisabban és tartsuk azt a szöget. Az hogy ez a szög mekkora legyen, azt a borotvafej karaktere határozza meg, így csak tapasztalati úton tudjuk beállítani. A megfelelő gyakorlás során kialakul a számodra legjobb borotválkozási rutin.

 

Nézd meg a kínálatunkban található minőségi double edge biztonsági borotvákat!