A BOROTVAKÉS - A TRADÍCIONÁLIS BOROTVÁLKOZÁS ELENGEDHETETLEN KELLÉKE

 

Az első összecsukható borotvakést 1680-ban készítették az angliai Sheffield-ben, melynek 1740-ben Benjamin Huntsman adta meg azt a végső formáját, amelyet ma is ismerünk. Ennek már úgynevezett hollow grind élkialakítása volt. A hollow grind egy karakterisztikus, konkáv pengélet jelent – a hollow grind kialakítás jellemzően igen éles, ám rideg, sérülékeny pengét eredményez.

A borotvakés népszerűsége töretlen volt a cserélhető pengés borotvák megjelenéséig, amely ma újra reneszánszát éli. A nyélbe behajtható penge alkalmassá teszi a borotvakést a biztonságos tárolásra és szállításra, a penge geometriája pedig egyszerűvé tette az otthoni élezést, amit egy bőrszíjjal bárki elvégezhet otthon, emellett a borotvakést viszonylag ritkán kellett köszörűshöz vinni élfrissítésre.

A borotvakések anyaga általában szénacél, ami hajlamosabb a rozsdásodásra, azonban a szénacél pengéből jóval élesebb él alakítható ki. A rendkívül finom élnek köszönhetően borotvakéssel érhető el a legsimább, irritáció mentes borotválkozás.  

A borotvakés részei:

A különböző generációk alatt kialakult forma és geometria a borotvakést tökéletesen alkalmassá teszi a borotválkozásra. A borotvakés pengéjének szélességét alapvetően inchben mérik. 1 inch megközelítőleg 25mm. A méret meghatározásánál törtszámokat használnak. 8/8 = 1inch. A méretek általában 3/8 és 8/8 között változnak. Általános napi használatra az 5/8 és 6/8 borotvák a legalkalmasabbak. Természetesen itt is lehetnek eltérések - nem ritka, hogy ennél szélesebb pengéjű borotvák is készülnek, bár ezek leginkább egyedi megrendelésre.

 

Borotvakés pengeprofilok:

Sok különböző profil létezik, de leginkább a hollow grind élezésű pengék terjedtek el, mivel ezek otthoni karbantartása igen egyszerű. A hollow grind élkialakítás miatt azonban  ezek a pengék nem csak élesek, de sérülékenyebbek is, így elővigyázatosnak kell lenni a borotvakések karbantartásakor, tárolásakor. A borotvakés gerinc (pengehát) vastagsága a penge szélességétől függ, amely a 15 fokos élszöghöz igazodik.

 

borotvák, borotvakés profilok

 
Borotvakés penge típusok:

Természetesen a különböző borotvakés gyártók a fenti típusoktól szabadon eltérhetnek, azonban ezek az már kialakult tradicionális formák. Saját arcunk borotválására a kerekített orrú pengék jobbak, mert azokkal nehezebben tudjuk magunkat megvágni mint a szögletes végűekkel. A szögletes végű borotvák viszont pontosabb borotválkozást tesznek lehetővé.

 

borotvák, borotvakés profilok


 
Stabilizátor:

A pengető és a penge között található a váll, vagy más néven stabilizátor, ami a penge mereven tartását hivatott ellátni. Ez általában hollow ground késeknél fontos hogy csökkentse a penge vibrációját. 
Az alábbi formák általánosak:.

borotvák, borotvakés stabilizátor


 
Japán stílusú borotvakések (kamisori)

Egy másik igen népszerű vonal a borotvakések között. Alapvető különbség az európai típussal szemben, hogy a japán borotvakések fix nyéllel bírnak, tehát nem hajtható be a penge a nyélbe. A penge kialakításának módja lényegesen nem tér el, azonban borotválkozás közben egy kicsit más technikát igényel a japán borotvakések használata.