A BOROTVAKÉS KARBANTARTÁSA


Jó munkát csak jó szerszámmal lehet végezni. Ez hatványozottan igaz a borotvakésekre. Ne feledjük hogy az borotvakést arcunkon használjuk, ezért fokozottan figyeljünk a kés tisztaságára és a megfelelő élességre.

A borotvakések karbantartásához mindenképpen szükséges egy fenőszíj beszerzése, amivel minden borotválkozás elött meg kell "bőrözni" a kést. Mivel a borotvakés éle nagyon vékony és a szörzetünk nagyon kemény, a borotválkozás erősen igénybe veszi az élszalagot. Minden borotválkozás után egy kicsit görbül az él és ezért a penge veszít a vágóképességéből. A bőrözés ezen segít. Ha megfelelően végezzük az élezést, az segít kitolni az él élettartamát, így elég 4-6 havonta frissíteni az élszalagot csiszolókövön.

 

 

Bőrözés

A fenőbört egyik végét rögzítsük egy fix helyen és a másik végét kézzel finoman feszítsük meg. Kezünkkel dörzsöljük addig a bőrt amíg felmelegszik. Ez jót tesz a fenőbörnek, és a fenés végeredménye is jobb lesz. Ezek után a képen látható módon helyezzük a kést a bőrre, majd a gerinc irányába húzzuk végig rajta. Fontos, hogy ne az él felé húzzuk a pengét, mert ezzel megvágjuk és tönkretesszük a fenőbőrt.
Miután végighúztuk a kést akkor fordítsuk át, ügyelve arra, hogy mindig a gerincen ne az élen történjen a penge megfordítása! Ha az élen fordítjuk át a borotvakést, akkor könnyen sérülhet az élszalag és a fenőbőr is.
Átfordítás után újra a gerinc irányába húzzuk a kést végig a bőrön, majd ezt a folyamatot ismételjük. Pontos előírás nincs arra vonatkozóan, hogy a fenést hányszor kell megismételni, de a legjobb eredményt akkor érjük el, ha legalább 50-100 alkalommal végighúzzuk a pengét a fenőszíjon. A tapasztalt borbályok szerint legalább annyiszor kell a fenőszíjon végighúzni a borotvakést, ahányszor azt az arcon fogjuk borotválkozáskor.  
Ha keskenyebb a fenőbőr, mint a kés ez nem jelent problémát - ilyenkor a húzás iránya legyen átlós, hogy a penge teljes hosszát érintse a bőr.

 

 

 

Higiénia

Rendkívűl fontos, hogy a borotvakést mindig tartsuk tisztán. Borotválkozás közben előfordulhatnak kisebb sebek és hámsérülések, amelyeken keresztül egy nem megfelelően tisztított borotvakésről bejuthatnak bőrünk alá különböző kórokozók és fertőzéseket okozhatnak. 

Ez természetesen nem csak a borotvakésekre igaz: a sokpengés, manapság divatos borotváknál ez sokkal nagyobb probléma, mert ott a pengék közötti részt szinte lehetetlen rendesen fertőtelníteni. Megfelelő ha minden használat után forró vízzel átmossuk, de használhatunk akoholos fertőtlenítést is. Erre tökéletesen alkalmas a gyógyszertárakban kapható alkohol. Amennyiben használt kést vásárolunk mindenképpen alaposan sterilizáljuk!

 

Tárolás

A borotvakések nagyrészt nem rozsdamentesek. A szénacél pengékre sokkal jobb él fenhető, viszont hajlamosabbak a rozsdásodásra. Erre figyelni kell használat közben és után is. A szénacél borotvakést ne tároljuk a fürdőszoba párás környezetében, inkább egy másik, száraz helységben, ahol a páratartalom biztosan alacsonyabb. Próbáljunk úgy borotválkozni, hogy a pengető és a nyél ne legyen vizes, mert ezekről a területekről nagyon nehéz kitörölni a vizet és a borotvakés először itt kezd rozsdásodni.

Nagyon fontos hogy kisgyermekes családokban olyan helyen tartsuk a kést ahol a gyermek még véletlenül sem fér hozzá!