A BOROTVÁLKOZÁSRÓL


A borotválkozás nem múlt nélküli tevékenység. A bronzkortól fogva vannak tárgyi és írásos leletek melyek alátámasztják, hogy a borotválkozás már az idők kezdete óta fennálló rituálé volt. Az ókori Egyiptomban például az arcszőrzet a tisztátalanság jele volt, ezért az arcszőrzetet és nem ritkán a hajukat is borotválták a korabeli emberek.

 

 

Nagy Sándor katonái is rendszeresen borotválkoztak, ami hasznosnak bizonyult a harctéren és a higiénia miatt is fontos volt, hiszen az nem megfelelően ápolt, hosszabb arszőrzet annak idejében az arcfertőzések elterjedésének kedvezett.  

Az elmúlt több száz év alatt a divat és az eszközök is folyamatosan változtak, amíg kialakult a tökéletes eljárás amit nyugodtan hívhatunk a borotválkozás művészetének.
Ez nem egy velünk született tudás, sok gyakorlás és tanulás szükséges ahhoz hogy a borotválkozás művészeivé válhassunk.  

Sajnos a mai rohanó világunkban a borotválkozás egy nemkívánatos napi rutinná silányult, amit igyekszünk minél gyorsabban "letudni", pedig ha a megfelelő eszközökkel végezzük odafigyelve az előkészítésre, akkor egy nagyon jó élménnyel leszünk gazdagabbak. Életünk folyamán több ezerszer borotválkozunk, miért ne lehetne ez egy élvezetes dolog, amelyet minden alkalommal szívesen csinálunk?

Tanuljuk meg értékelni a természet adományait! Érezzük az arcunkon a szappanok és balzsamok illatát, a pamacs és az acél érintését. Tanuljuk meg a technikát, amivel a legsimább végeredmény tudjuk elérni, hogy minden ilyen szertartás után büszkék lehessünk magunkra, mert úgy borotválkoztunk mint egy férfi.